Hvis du er vild med karameller og vild med at det ikke er raffineret sukker i – så lav disse! Karamellen bliver dejlig “chewy” og de saltede peanuts sammen med chokoladen er det perfekte match! Du får ca 16 stk. ud af denne portion.
Honningkaramel:
340 g honning
1 ¾ dl fløde
1 tsk vanilje paste
50 g smør
½ – ¾ tsk flagesalt
Desuden:
saltede peanuts
mælkechokolade til at dyppe dem i
silikoneforme – jeg købte mine her
spiselig guld
- Kog honning, fløde og vanilje paste ved middel varme indtil temperaturen er på 110 grader
- Tilsæt smør og lad det småkoge indtil temperaturen kommer op på 127 grader. Det tager lidt tid. Husk ofte at røre rundt. Tag det af varmen og tilsæt nu salt. Det kan være du syntes at det smager for saltet, men saltsmagen forsvinder efter et stykke tid, derfor skal det smage lidt saltet i starten. Du kan også vælge at tilføje flere saltede peanuts hvis du vil efter karamellen er kogt, så behøver du ikke så meget salt i. Honning kan kradse lidt i halsen, men dette forsvinder når den rette mængde sal/saltede peanuts bliver tilsat. Hvis du ikke har et termometer, så tag en skefuld karamel og dyp det ned i et koldt glas vand i 15 sek. Lad karamellen blive på skeen. Tag skeen op og så vil du kunne se og smage hvilken konsistens den har fået. Syntes du stadig den er for blød, skal den koge yderligere.
- Lad karamellen kort køle af før du kan arbejde videre med den.
- Hæld karamellen i silikoneforme. Hvis ikke du har de forme som vist på billedet, kan du hælde det i et dybt fad beklædt med bagepapir og skær dem ud i firkanter
- Pynt hver karamel med saltede peanuts.
- Varm chokoladen op i mikroovnen eller i en lille kasserolle. Det er vigtig at chokoladen ikke bliver varmere end 34 grader, ellers får den ikke knækket. Det er en anden og hurtigere måde at temperere på. Så derfor varm op langsomt og med korte intervaller i fx mikroovnen. Kør med 700 watt og start ud med 30 sek., rør rundt, kør igen i fx 20 sek, rør rundt, kør igen 5 sek af gangen og rør rundt. Du vil opleve, at selvom der er små stykker af chokoladen som ikke er smeltet, vil det smelte roligt når du konstant rører rundt i chokoladen
- Dyp nu hver karamel i chokoladen og lad det størkne på noget bagepapir
- Pensl til sidst med noget guld og opbevar dem i en tætsluttende beholder i køleskabet – så smager de allerbedst!
- Hvis du er vild med saltede peanuts, så prøv også denne opskrift her