Kløben er et sønderjysk frugtbrød. I Tyskland har de “Stollen” som er lidt mere konfektagtig, da de lægger en pølse af marcipan inde i brødet før det bages.

Denne her opskrift er uden marcipan, og konsistensen er en smule tæt. Det er faktisk en god blanding af konsistensen fra henholdsvis Danmark og Tyskland. Brødet har mange gode smage og der er en rigtig god balance af alt. Det smager bedst nybagt, men på 2. dagen kan du smide en skive i risteren – det smager mega godt!

Du får 2 delikate brød ud af denne opskrift.

Dejen:

30 g økologisk gær

150 g lunken mælk

1 æg

150 g smeltet smør

100 g rørsukker

1 nip salt

500 g speltmel

50 g smuttede, hakkede mandler

100 g små rosiner

50 g syltet appelsinskal (fås fra mrk. Tørsleff)

80 g sukat

1 spsk vaniljesukker

1 tsk kardemomme

1 knivspids stødt nellike

1 knivspids stødt muskat

Fremgangsmåde:

  • Rør gær, mælk og æg sammen
  • Tilsæt smør, rørsukker, salt og speltmel
  • Ælt det kort til en dej
  • Lægges i en skål, put viskestykke over og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter
  • Tilsæt mandler, rosiner, appelsinskal og sukat og ælt kort
  • Hæves igen i 1,5 timer
  • Put krydderierne i, ælt igen, og del dejen i 2. Vej eventuel af, så du har 2 lige store brød
  • Form 2 brød og pensl med æg og drys med perlesukker
  • Varm ovnen op til 170 grader og bages midt i ovnen i 40 min
  • Når 30 min er gået kan du putte en bageplade mere under den eksisterende bageplade så bunden af brødet ikke bliver for mørk 
  • Temperaturen på brødet skal gerne være på 92 grader
  • Lad dem afkøle før det skæres i skiver og smøres med smør – det er så lækkert!
  • Hvis du er til mere brød, så prøv mine lækre speltrundstykker – de er meget populære – se her