De her er verdensklasse! De har sådan en lækker skorpe og blød indeni! De er fuldstændig oplagt til et morgenbord, men til en eftermiddags-ting kan de sagtens også serveres! De smager godt og ser godt ud – og er ikke svære at lave! De tager dog nogen tid, da de skal koldhæve natten over! Men ventetiden er det hele værd! Det bliver til ca. 16 stk.

Ingredienser:

10 g økologisk gær
7,8 dl koldt vand
18 g salt
50 g græskarkerner
100 g fuldkornsspeltmel
100 g havregryn
750 g speltmel

Fremgangsmåde:

Smuldr gæren i vandet, så godt det går. Du skal ikke bruge varmt vand, da selve hæveprocessen bliver fremskyndet. Det gør ikke noget hvis noget af gæren ikke er blevet opløst, opløsningen sker automatisk når de andre ingredienser kommer i. Tilføj salt, græskarkerner, fuldkornsspeltmel, havregryn og speltmel. Dejen vil være noget klistret. Rør et par minutter rundt med en grydeske. Brug ikke æltemaskine her, da du ellers kan risikere at dejen bliver for fast, da dejen mest består af speltmel som ikke kræver meget æltning.
Dæk skålen med husholdningsfilm, dog kun 95%, da der gerne skal lidt luft til dejen. Stil den i køleskabet til natten over. Jeg plejer at lave dejen om aftenen ved 19 tiden og tager den ud igen ca 12 timer efter.
Næste morgen tager du dejen ud, og stiller den 1 time på køkkenbordet. Nap dejen af. Den er noget klistret, men dyp dine hænder i noget koldt vand, så går det lettere. Hver rundstykke skal veje 120 gram. Drys noget mel på din vægt, så hænger dejen ikke sådan ved. Drys eventuel med lidt mere mel, når de ligger på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 240 g varmluft. Stil en lille bakke i bunden af ovnen. Når ovnen er godt varmet op, sætter du bagepladerne ind, fylder bakken med en lille kop vand og lukker lågen. Når 5 min. er gået, tager du bakken med vandet ud. Jeg bager ikke så tit med varmluft, dog det her går an, jeg bytter bare rundt på pladerne når halvdelen af tiden er gået, så de alle får en jævn flot farve. De skal bages i ca 18 min. Bank på undersiden af rundstykken, hvis det lyder hult har de fået nok! Lad dem afkøle på en bagerist hvis du altså kan vente så længe :-). Hvis de først skal spises nogle timer efter, så put dem endelig ikke i en frysepose, men lad dem bare stå på bordet. Så bibeholdes stadig den lækre krumme.