De her er verdensklasse! De har sådan en lækker skorpe og blød indeni! De er fuldstændig oplagt til et morgenbord, men til en eftermiddags-ting kan de sagtens også serveres! De smager godt og ser godt ud – og er ikke svære at lave! De tager dog nogen tid, da de skal koldhæve natten over! Men ventetiden er det hele værd! Det bliver til ca. 15 stk.

   Opskriften er opdateret den 10.2.24

Ingredienser:

10 g økologisk gær
7,8 dl koldt vand
18 g salt
50 g græskarkerner
100 g fuldkornsspeltmel – her bruger jeg den fra Rema1000, Gram Slot
100 g havregryn
750 g speltmel – jeg bruger altid Belbake fra Lidl

Fremgangsmåde:

  • Rør gær ud i vandet, så godt det går.
  • Tilføj i nævnte rækkefølge græskarkerner, fuldkornsspeltmel, salt, havregryn og speltmel. Dejen vil være noget klistret. Rør et par minutter rundt med en grydeske.
  • Læg dejen i en tætsluttende beholder og lad den stå 1 time på køkkenbordet inden du stiller den i køleskabet natten over. Jeg plejer at lave min dej ved 19 tiden og bager dem næste morgen ved 9 tiden.
  • Næste dag stiller du dejen på køkkenbordet i 1 time inden de skal bages
  • Varm ovnen op på 230 grader varmluft med damp sammen med 2 bageplader. Har du ikke ovn med damp, varm yderligere en dyb bageplade med lidt vand i bunden op.
  • Dyp dine hænder i koldt vand inden du napper af dejen. Hver bolle skal veje 120 gram
  • Drys lidt majsmel eller mel på vægten når du vejer boller af
  • Har du en pizzaspade kan du nemt flytte bollerne som ligger på bagepapir ovre på den varme plade. Alternativt må du forsigtig holde i hjørnerne af bagepapiret og flytte det over på de varme plader
  • Bag bollerne i 6 min med damp
  • Sluk for dampen ( eller tag nu din bageplade med vand ud af ovnen)
  • Skru op på 260 grader varmluft og bag dem i ca 14 min mere. Byt eventuel rundt på pladerne når halvdelen af tiden er gået
  • Afkøles på en bagerist og læg dem endelig ikke i en pose inden de skal spises, da skorpen ellers bliver blød. Hjemme hos mig lader jeg dem stå hele dagen på risten og bliver det aften, og der stadig er nogle tilovers, lægger jeg dem i en tætsluttende pose.
  • Vi giver dem en tur i risteren næste dag.
  • Og er du til mere brød, så prøv franskbrødet med spinat og gulerod – opskrift fås her