Jeg havde stikkelsbær i fryseren som skulle bruges, essen blev de for gamle. Så ud af det, kom der denne friske stikkelsbærlagkage. Den skal helst stå natten over i køleskabet så smagen udvikles bedre. Den er virkelig frisk i smagen og den kræver ikke det store pyntegen. Kagens udseende kalder man naked cake, eller nachen kach 🙂 Jeg kan godt lide udtrykket, det skal ikke altid være så stringent. Og faktisk passer det super godt sammen med lidt flødeskumsrosetter på toppen. Lagkagen er beregnet til ca 15 personer.

Stikkelsbærkompot:

940 g frosne stikkelsbær

500 g rørsukker

2 tsk. vaniljepasta

3 husblas, udblødt i vand i 15 min

Fremgangsmåde:

  • Kog stikkelsbær, sukker og vaniljepasta i en gryde i ca 15 min
  • Tag det af varmen og stavblend det kort. Der må gerne være lidt bid i bærene.
  • Tilsæt husblas til bærene og lad det smelte sammen imens du rører rundt
  • Stil det i køleskabet så det kan afkøles helt. Alternativ kan du også sætte det i et fad i fryseren, så afkøles det hurtigere.

Hvide lagkagebunde:

6  æg

188 g rørsukker

112 g speltmel

112 g kartoffelmel

1,5 tsk. bagepulver

1,5 tsk. vaniljepasta

– Æg, rørsukker og vaniljepasta piskes skummende i 10 min

– Mel, kartoffelmel og bagepulver sigtes ned i æggeblandingen og

vendes forsigtig rundt

– Fordeles i 3 smurte springforme, der har en størrelse på 26 cm i diameter 

– Bag bundene midt i ovnen ved 200 grader i ca 15 – 20 min.

– Køl bundene af på bordet

Stikkelsbærflødeskum:

5 dl fløde

550 g stikkelsbærkompot, helt afkølet

  • Pisk fløden til skum og bland derefter kompotten sammen med en let hånd. Flødeskummet må ikke være for fast, ej heller for blødt

Citronflødeskum:

3,75 dl fløde

1,5 økologisk citroner, skal heraf

saft af 0,5 økologisk citron

50 g flormelis

  • Hæld fløden i en skål. Riv skallen af citronerne, og tilføj det til flødeskummet
  • Pisk til det bliver til en let skum
  • Tilføj saften af citronen og flormelis
  • Pisk til det bliver stift

Desuden:

10 knuste makroner til at drysse med

Lidt hakkede pistacier

Lidt spiselige blomster

Lidt høvlet hvid chokolade

Sammenlægning af lagkagen:

  • Læg 1 bund på et kagefad som kan være i køleskabet
  • Læg en kagering rundt om lagkagebunden så den slutter tæt til bunden
  • Der er noget kompot tilbage som du bruger til at smøre ud på bundene. Når begge bunde er smurt op, har du stadig ca 1 dl tilbage. Det kan du bruge til en gang morgenmad.
  • Smør et tyndt lag kompot ud på bunden og derefter smører du stikkelsbærflødeskum på.
  • Læg 1 bund ovenpå
  • Smør igen kompot på og derefter stikkelsbærflødeskum
  • Knus makronerne i hænderne og drys det på stikkelsbærflødeskummet
  • Læg den sidste bund på og stil lagkagen i køleskabet til næste dag
  • Fjern bagering og brug eventuel en kagespartel til at smøre kanten fint jævn
  • Sprøjt citronflødeskum på toppen af lagkagen, pynt med hakkede pistacienødder, spiselige blomster og høvlet hvid chokolade.
  • Hvis du er vild med lagkager, skal du måske prøve denne her – den er OGSÅ lækker