Denne opskrift er fra bogen “Kager uden grænser ” – “Kuchen ohne Grenzen”. Med Interreg-projektet KursKultur 2.0 har det været muligt at få støtte til dette projekt i samarbejde med Aabenraa Kommune og museumspartnerne Landschaftsmuseum Unewatt og Museum Oldemorstoft. De tager lidt tid at lave, men er det hele værd! Æblekompotten giver en fantastisk smagsoplevelse sammen med kanelsukker og det smør de er blevet stegt i. For de skal steges i smør, ikke margarine eller fedtspray – men brug smør, det gør det hele fuldendt!

Du får ca 32 stk. ud af denne portion.

Pförtchen:

240 g speltmel

¾ tsk natron

1 spsk rørsukker

½ tsk fint salt

skal af 1 økologisk citron

4 dl kærnemælk

3 æg – delt i hvider og blommer

Pförtchen:

  • Rør alle tørre ingredienser sammen i en skål
  • Tilsæt citronskal
  • Pisk æggeblommer og kærnemælk kort sammen i en anden skål
  • Tilsæt kærnemælken til melet og pisk kort med et piskeris indtil dejen er samlet
  • Lad dejen hvile i køleskabet i 30 min imens æblekompotten laves

Æblekompot:

250 g æbler

50 g rørsukker

1/2 tsk. vaniljepasta

0,5 dl vand

1/4 tsk citronsaft

Æblekompot:

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i små stykker
  • Hæld æblerne i en gryde sammen med resten af ingredienserne
  • Lad det simre i 15 min
  • Tag det af varmen og blend det med en stavblender til det bliver til mos

Kaneldrys:

100 g rørsukker

4 g kanel

Yderligere:

ca 250 g smør til stegning

Kaneldrys:

  • Bland sukker og kanel sammen i en skål

Stegning af pförtchen:

  • Pisk æggehviderne meget stive og vend dem forsigtig i dejen med en dejskraber eller grydeske. Dejen er klar til brug
  • Varm æbleskivepanden op til middel varme. På mit komfur er det højeste 9. Jeg varmer op på 6, men midt i stegningen skruer jeg ned på 5. Jeg skifter imellem de 2 varmegrader, men hver pande og komfur er anderledes, så prøv dig frem
  • Put en klat smør i hvert hul
  • Hæld dej op lige til kanten. Tilsæt ½ tsk æblemos i hver. Når den er begyndt at blive gylden vendes bollen 90 grader med en træpind eller strikkepind. Tilføj lidt mere dej i hullet, så den bliver flot rund. De vendes jævnligt, indtil de er blevet flot bagte. Tilføj eventuel lidt mere smør
  • Når de er bagt, stikkes en strikkepind i en Pförtchen og lægges med det samme i en skål med kanelsukker hvor de trilles deri
  • De smager bedst varme, men er de blevet kolde, kan de varmes op i mikroovnen eller i en ovn i ca 1 minut. Giv dem ikke for lang tid, da de ellers bliver hårde og uspiselige
  • Er du til mere julebag, så prøv at lave disse chokolader med blommer i madeira