Mangler du en snack til din madpakke? Eller bare lige til om eftermiddagen inden aftensmaden skal laves? Så er de her geniale! Jeg kalder dem rugbrødshapser, selvom der ikke er rug i dem – men de smager som om,  fordi jeg har surdej i og andre lækre sager. Du får 19 “hapsere” ud af denne portion. Ønsker du en sødere version, tilsæt da 50 g honning.

Ingredienser:

4,5 dl lunken vand

1 dl A38

15 g øko gær

2 tsk honning

42 g rapsolie

100 g surdej

3 spsk/ 23 g loppefrøskaller

70 g teffmel

70 g kastanjemel

100 g havremel

14 g xanthangum

14 g flagesalt

120 g kartoffelmel

120 g hirsemel

90 g solsikkekerner

10 g kakaopulver

210 g hakket 54% chokolade

Til drys

200 g hakkede mandler

60 g ristede og hakkede hasselnødder

Du kan også vælge kun at bruge hasselnødder til drys. Brug da 260 g hasselnødder. Men brug de ristede, de smager så meget af mere!

Fremgangsmåde:

  • pisk vand, A38 og gær kort sammen. Tilsæt honning og rapsolie og rør kort rundt
  • bland alle tørre ingredienser, på nær chokoladen godt sammen i en skål
  • pisk nu dejen på højeste fart i 10 min
  • tilsæt den hakkede chokolade og rør kort rundt
  • beklæd 2 bageplader med bagepapir og vej dem af, så de hver vejer 80 gram. Tag gerne lidt vand på dine fingre, så formes de lettere.
  • Rul dem i de hakkede nødder og læg dem over på bagepladen. Fordel dem på de 2 bageplader. 
  • Tag noget husholdningsfilm over hapserne og stil dem et lunt sted til hævning i 2 timer
  • varm ovnen op til 230 grader og bag dem midt i ovnen i 11 min, hvorefter du skruer ned på 200 grader og giver dem de sidste 8 min, eller indtil de har en temperatur på 98 grader
  • de smager bedst nybagte, men du kan godt spise dem dagen efter. De kan også fryses.
  • Hey – hvis du er afhængig af karamel og penautbutter – så tjek da lige den her opskrift ud – læs her – den er nemlig også glutenfri!