Det er lige før jeg tør sige, at det er til dags dato de bedste boller jeg har bagt. De har en fantastisk god smag og teksturen i bollen er i toppen!! Ydermere kan de sagtens også spises dagen efter – uden at være tørre. Jeg har bagt med surdej, og har du ikke det, så tilsæt 2 tsk æbleeddike i stedet for, men med surdej bliver de altså bare bedst. En del syntes at kastanjemel smager for sødt, men i den her kombi smager du det ikke og hele blandingen her giver en fantastisk smagsoplevelse. Jeg har lavet en lidt anden fremgangsmåde, hvilket gør, at du ikke behøver en køkkenmaskine og flere timer til hævning.

 Du får ca 14 boller ud af denne portion.

Ingredienser:

1 liter lunken vand

10 g gær

30 g Fiber HUSK

110 g surdej

30 g rørsukker

2 æg

25 g rapsolie

400 g havremel

70 g tapiokastivelse

75 g kastanjemel

100 g rismel

100 g hirsemel. Ved mørkere version vælg da fuldkornshirsemel

14 g xanthan gum

20 g fint salt

Endvidere:

lidt sorghum mel til at drysse med

Fremgangsmåde:

  • Hæld vand og gær i en stor skål og rør gæren ud deri
  • Tilsæt fiber HUSK og pisk voldsomt i 10 sek med et piskeris
  • Tilsæt surdej, sukker, æg og rapsolie og pisk det kort sammen
  • Lad blandingen stå, imens du vejer de andre ingredienser af
  • Tilsæt nu lidt efter lidt melblandingen imens du rører det rundt med en grydeske
  • Når alt mel er kommet i, rører du kort rundt med en grydeske så hele dejen bliver samlet
  • Tag et stykke husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve i 5 kvarter et lunt sted
  • Når hævetiden er gået, tænder du for ovnen på 250 grader varmluft. Vend 2 bageplader på hovedet og lad dem sammen varme med op i ovnen
  • Drys lidt sorghum mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud derpå. Drys også lidt sorghum mel på dejen så den ikke klistrer når du skal trykke dejen flad
  • Tryk forsigtig dejen flad ud med dine hænder, så dejen har en tykkelse på  ca 2 cm
  • Skær 14 stykker ud med en skarp genstand. Dyp eventuel genstanden i mel inden du skærer, så går det lettere
  • Tag 2 stykker bagepapir og vend nu bollerne rundt én efter én ud på bagepapiret. Der er plads til 9 stk på 1 stk bagepapir
  • Når ovnen har nået temperaturen, tag bagepladerne ud (stadig vendt på hovedet) og stil dem på nogle bordskåner lige ved siden af bollerne
  • Træk bagepapiret med boller hen på den varme bageplade. Dette gør du også med den anden bageplade
  • Bag dem i ca 27 min – byt eventuel rundt på pladerne når halvdelen af tiden er gået, hvis din ovn varmer ujævnt. Det gør min 🙂
  • Lad dem køle af, før du skærer i dem. Skærer du i dem når de er for varme, bliver indholdet klæg
  • Opbevar dem i en tætsluttende pose og de er stadig super luftige dagen efter!
  • Hvis du er til mere sødt bagværk, syntes jeg da helt klart du skal prøve at bage mine lækre fastelavnsboller – se opskriften her