De er så lækre de her! De er godt svampede i det og samtidig gemmer der sig noget godt inde i bollen af både vaniljecreme og remonce! De er bagt med surdej, men hvis ikke du har surdej, så vælg 25 g gær i stedet  for de 10 g. Du skal muligvis justere på havremel, da dejen derved ikke trænger til så meget mel. Anyways, hvis du vælger de ingredienser jeg har anført i opskriften, kan jeg love dig for at du får nogle virkelig fantastisk lækre fastelavnsboller. Mine børn har selv sagt – “hvornår bager du dem igen”? 🙂

Du får 12 stk. boller ud af denne portion.

Vaniljecreme:

2,5 dl sødmælk

60 g rørsukker

2 æggeblommer

16 majsstivelse

1,5 tsk vaniljepasta

Fremgangsmåde:

  • Hæld alle ingredienser ned i en lille gryde og lad det kort koge op imens du pisker med et piskeris. Skru ned og lad det småboble i små 2 minutter imens du pisker godt.
  • Hæld det i flad skål, læg noget husholdningsfilm ned til cremen så det ikke danner kondens, og lad det afkøle i køleskabet. 
  • Gå nu i gang med remoncen

Remoncen:

150 g marcipan

150 g blødt smør

150 g sukker

Fremgangsmåde:

  • Bland alle ingredienser i en skål så det bliver en homogen masse

Bolledejen:

2,5 dl lunken sødmælk

2,5 dl lunken vand

10 g gær

23 g loppefrøskaller

1 æg

90 g surdej

80 g smeltet smør

60 g rørsukker

14 g flagesalt

14 g xanthan gum

2 tsk kardemomme

100 g tabiocastivelse

150 g rismel

150 g hirsemel

50 g mandelmel

30 g havremel

Til pensling:

½ dl varm mælk

1 tsk instant kaffe

Til drys:

130 g 54% chokolade, alternativ kan du bruge mælkechokolade hvis du vil have det mere sødt

20 g smør

lidt krokant blandet med guld

Fremgangsmåde:

  • Tilsæt mælk, vand og gær i en skål og rør rundt indtil gæren er opløst
  • Tilsæt loppefrøskaller og pisk det i højeste fart  i 3 min (gerne på din køkkenmaskine og med et stort piskeris)
  • Tilsæt smør, æg og surdej og pisk dejen i rolig tempo imens du vejer de tørre ingredienser af
  • Bland rørsukker, flagesalt, xanthan gum, kardemomme, rismel, hirsemel, mandelmel og havremel i en skål
  • Pisk nu dejen i højeste fart, mens du tilsætter 3 spsk af melblandingen af gangen. Pisk, tilsæt mel og pisk igen indtil al mel er tilsat. Derefter pisker du dejen i 10 min i højeste fart
  • Lad dejen hæve et lunt sted i 30 min med et klæde over. Hvis du har en ovn med “hæveprogram” bruger du det. 
  • Drys godt med hirsemel på køkkenbordet og tryk nu forsigtig dejen ud i en størrelse på 36 x 30 cm. Drys lidt hirsemel på dejen og rul nu med en kagerulle dejen jævnt ud det sidste stykke. Dejen skal være lidt klistret, men det kan afhjælpes med hirsemel
  • Skær nu ud i stykker, så de er 9 cm brede og du får 12 stykker
  • Læg nu ca 2 tsk vaniljecreme med top og 2 tsk remonce med top på midten af hver stykke
  • Saml dejen ved at trække hjørnerne ind til midten. Du kan med fordel dyppe dine hænder i hirsemel så er dejen ikke så klistret. Luk fyldet inde og vend bollen rundt så samlingen er nederst. Form forsigtig bollen rundt ved at du med dine hænder lader dem køre rundt om bollen imens bollen ligger på køkkenbordet. Ligesom hvis du skulle dreje en skål i keramik 🙂
  • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, læg noget husholdningsfilm over og lad dem efterhæve et lunt sted i 5 kvarter
  • Pensl bollerne med en blanding af ½ dl varm mælk og 1 tsk instant kaffe og bag dem midt i ovnen ved 230 grader i ca 17 min
  • Når de er afkølet smelter du chokoladen og blander smør i. Denne blanding smører du ud på hver bolle og drysser med hasselnøddekrokant til sidst
  • De smager bedst på dagen de er bagt. Opbevares i en tætsluttende pose på køkkenbordet hvis ikke de kunne spises samme dag
  • Er du vild med marcipan OG at det er glutenfri – så tjek da lige mine træstammer ud – MEGA gode de er 🙂 – læs opskriften her