En rigtig lækkerbidsken. Den er frisk, sød og syrlig på samme tid. Og så er den godt svampet! Mega lækkert! De skal bare spises som de er, hvorfor de er lette at have med i madpakken, på skovtur, eller bare på dit påskebord hvor denne snurrer her passer perfekt i farvetemaet 🙂 Du får det bedste resultat når du bruger surdej, men hey, hvis ikke du har det, så brug 30 g gær i stedet for de 10 g. Gurkemejen kan du ikke smage, men du får en fantastisk flot gul farve ud af det. Du får ca 14 boller ud af denne portion.

Dej:

2 dl lunken mælk

10 g øko gær

125 g smeltet smør

100 g surdej

2 æg

40 g rørsukker

0,75 tsk fint salt

500 g speltmel

Fremgangsmåde:

  • Kom mælk i en skål og tilsæt gær. Rør gær ud i mælken
  • Tilsæt de andre ingredienser og ælt den kort sammen med dine hænder
  • Dæk skålen til med et klæde og stil den et lunt sted i 1 time
  • Imens laver du fyldet

Fyld:

150 g blødt smør

120 g rørsukker

Skal af 1,5 øko citron

3 spsk friskpresset citronsaft

0,75 tsk gurkemeje

Fremgangsmåde:

  • Alle ingredienser hælder du i en skål, på nær gurkemeje
  • Rør det hele sammen så det bliver en homogen masse
  • Tilsæt gurkemeje og rør det rundt med en ske
  • Gå nu videre med dejen
  • Drys lidt speltmel på køkkenbordet
  • Rul dejen ud så den måler 36 x 52 cm
  • Med en bagside af en spiseske smører du nu fyldet jævnt ud på dejen
  • Fold ⅓ af dejen ind mod midten og fold nu den sidste del over det foldede
  • Rul nu forsigtig dejen ud så den har en størrelse på 22 x 38 cm
  • Skær 2,5 cm strimler fra den brede side af, så du ca får 14 strimler
  • Gør strimlen en anelse længere ved at du klasker den let på bordet ved at du holder den i begge ender
  • Hold nu i den ene ende, mens du med den anden hånd drejer strimlen så den bliver snoet
  • Saml tommeltot og pegefinger sammen og hold fast i den snoede strimmel. Med den højre hånd kører du et par gange rundt om tommel og pegefinger indtil du kun har en lille flap tilbage. Stik den ned i hullet/midten af bollen så du har begge ender under bollen
  • Læg bollen på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve indtil ovnen er varmet op til 200 grader
  • Pensl dem med et sammenpisket æg og bag dem midt i ovnen i ca 12 – 15 min
  • De smager bedst nybagte. Så snart de er afkølet kan du opbevare dem i en tætsluttende pose
  • Hvis du har brug for mere inspiration i forhold til at få bagt noget du kan tage med på skovtur – så prøv mine lækre pølsehorn – se opskriften her