Virkelig mættende og velsmagende boller med bl.a. rugmel og ølandshvede. De skal ikke hæve natten over, men kan laves om morgenen. Selve krummen er en blanding af mine speltrundstykker og mine fødselsdagsboller. De kan også holde sig friske til dagen efter. Du får ca 13 boller ud af denne portion.

Dejen:

7 dl lunken vand

25 g øko gær

60 g smeltet, afkølet smør

1 spsk rørsukker

100 g rugmel

16 g fint salt

50 g havregryn

150 g ølandshvede

600 g speltmel

Yderligere:

5-korns blanding til drys

Fremgangsmåde:

  • Hæld vandet i en stor skål og tilsæt gær. Rør gæren ud deri
  • Tilsæt det smeltede smør og rørsukker og rør rundt
  • Tilsæt rugmel og salt og rør rundt
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen med en grydeske eller klør 5 i få minutter
  • Stil dejen til hævning et lunt sted med et viskestykke over i 1 time. Jeg lod min hæve i ovnen på programmet “hævning”. Hvis ikke du har sådan en funktion, skal din dej være hævet til dobbel størrelse før du fortsætter
  • Læg frø fra 5-kornsblandingen på din vægt og nap små stykker dej af og læg det på vægten. Hver bolle skal vejen 130 gram. Dyp dine fingre i et glas med vand, så er det lettere at nappe dejstykker af
  • Vend bollen når du lægger dem på en bageplade beklædt med bagepapir, så drysset er øverst
  • Lad dem efterhæve i 30 min på køkkenbordet med et klæde over
  • Skal bages ved 230 varmluft i ca 17 min – og gerne med damp! Hvis din ovn bager ujævnt med varmluft, byt da rundt på dine bageplader når halvdelen af tiden er gået
  • Smager virkelig godt når de er lune 🙂
  • Hvis du er til mine speltrundstykker og har tiden til det, så bliver du nød til at prøve disse