Det brød har en lækker skorpe og en tyngde i krummen uden at det bliver for voldsomt. Det er spækket med fuldkorn og smagen er fantastisk lækker! Jeg har bagt mit i en støbejernsgryde, men har du ikke en sådan, så vælg at varme din bageplade med op i ovnen. Selvom det er kompakt er det stadig luftig, og det kan sagtens spises næste dag. På 3. dagen og frem, rist skiverne i en brødrister – det er også mega lækkert! Hvis ikke du har surdej (prøv at få gang i en – det er ikke så kompliceret) så tilføj 1 tsk æbleeddike og byt 10 g gær ud med 20 gram. Opskriften har jeg i øvrigt fået af min faster Sonja, men har lige lavet lidt ændringer på den. Gå endelig i gang med den – herhjemme er min familie ihvertfald godt tilfreds sagt på jysk 🙂
Dejen:
4 dl lunken vand
100 g A38
10 g økologisk gær
2 tsk rørsukker
120 g surdej
150 g rugmel
100 g havreklid
210 g speltmel
120 g fuldkornsølandshvede
70 g ølandshvede
1 spsk rapsolie
15 g flagesalt
Desuden:
rismel
hævekurv
støbejernsgryde – alternativ varm din bageplade med op i ovnen
Fremgangsmåde:
- Rør vand, A38, gær, sukker og surdej sammen i en skål
- Tilsæt rugmel og havreklid og dæk skålen til med husholdningsfilm og lad den stå lunt i 1,5 timer
- Tilsæt nu speltmel, fuldkornsølandshvede, ølandshvede, rapsolie og flagesalt og kør det på din røremaskine i 8 min
- Dæk skålen igen til med husholdningsfilm og lad den stå lunt i 1 time
- Drys lidt mel på bordpladen og slå dejen til et brød. Du kan også fugte dine hænder så du bedre kan arbejde med dejen. Den er lidt fugtig i det. Hvis du drysser med for meget mel, kan brødet blive tør.
- Drys en del rismel i din aflange hævekurv, og læg dejen deri, så du har foldningen øverst. Pak dejen i en plastpose, pust lidt luft ind i den før du lukker den, så posen ikke rammer dejen. Lad den nu efterhæve lunt 40 min imens du tænder ovnen på 250 grader.
- Stil din støbejernsgryde med ind i ovnen, så den bliver opvarmet stille og roligt
- Vend nu brødet ud på et stykke bagepapir og snit et mønster med en skarp genstand
- Hold fast i bagepapiret og løft brødet ned i den varme gryde. Læg låget på
- Skru ovnen ned på 220 grader og bag den i 15 min
- Tag låget af og giv den yderligere 20 min eller indtil den har fået en kernetemperatur på 98 grader
- Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist. Jeg ved det er svært, men skær først i det når det er nogenlunde afkølet 🙂
- Har du prøvet at bage mit brød i en Römertopf? Så tjek opskriften ud her