Ingredienser:
2 dl sødmælk
40 g gær
0,75 tsk fint salt
40 g rørsukker
125 g smeltet smør
2 æg
2 tsk kardemomme
ca 500 g speltmel
Desuden:
1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
- Varm mælken op til den er lun
- Smuldr gær i mælken og rør rundt til gæren bliver opløst
- Tilsæt sukker og smeltet smør
- Pisk æggene kort sammen med en gaffel og tilsæt det dejen
- Tilsæt speltmel, salt og kardemomme. Rør det rundt med en grydeske i et par minutter. Dejen skal lige kunne slippe skålens kant.
- Stil dejen til hævning i 1 time et lunt sted med et viskestykke over
- Vej nu bollerne af. De skal veje 90 gram hver. Lirk dem til boller.
- Varm ovnen op til 200 grader
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og stil dem til hævning igen med et viskestykke over i 30 min
- Pensl dem med det sammenpiskede æg og bag dem midt i ovnen i ca 12 – 15 min.
- Bank på dem i bunden. Lyder bollen hult, er bollen færdigbagt.
- Bollen smager bedst nybagt, men de kan faktisk godt stadig spises dagen efter uden at være alt for tør som en bolle normalvis bliver.