De her er bare et must af en småkage hvis du spørger mig! Bare det, når jeg tænker på en fedtkage, så vækker det dejlige oplevelser fra min tid med min mormor. Hun havde det vildeste udvalg af småkager til jul! Jeg kan huske at jeg kikkede heelt oppe på skabet hvor alle kagedåserne stod og jeg måtte tage et par stykker af hver slags!Jeg kan bedst lide de hvide så dem får i opskriften på. De er en anelse mørke, men det er pga speltmelen og vaniljepulveret. I alle mine opskrifter bruger jeg økologisk rørsukker, dog lige netop med disse fungere dette sukker ikke, da de ikke krakelerer så flot på overfladen, derfor skal du bruge hvidt sukker! Det bliver til ca 60 stk.
Ingredienser:
450 g speltmel
1 tsk hjortetaksalt
1,5 tsk. vaniljepulver – kan udelades
350 g hvidt sukker
250 g svinefedt
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 170 grader
- Mel, hjortetaksalt, vaniljepulver og sukker blandes godt
- Smuldr fedtet i og ælt det hele godt sammen så det bliver en ensartet dej
- Tril små kugler der hver vejer 18 gram. Lav et lille tryk med tommelfingeren på hver kugle
- De flyder en anelse ud, så placer dem lidt fra hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir
- De bages midt i ovnen ca 20 – 23 min – eller indtil overfladen begynder at krakelere og bunden er fin gylden.
- Lad dem køle af på bagepladen inden du putter dem forsigtig i kagedåsen med mellemlægspapir imellem lagene.