Ingredienser:

2 dl sødmælk

40 g gær

0,75 tsk fint salt

40 g rørsukker

125 g smeltet smør

2 æg

2 tsk kardemomme

ca 500 g speltmel

Desuden:

1 æg til pensling

Fremgangsmåde:

  • Varm mælken op til den er lun
  • Smuldr gær i mælken og rør rundt til gæren bliver opløst
  • Tilsæt sukker og smeltet smør
  • Pisk æggene kort sammen med en gaffel og tilsæt det dejen
  • Tilsæt speltmel, salt og kardemomme. Rør det rundt med en grydeske i et par minutter. Dejen skal lige kunne slippe skålens kant.
  • Stil dejen til hævning i 1 time et lunt sted med et viskestykke over
  • Vej nu bollerne af. De skal veje 90 gram hver. Lirk dem til boller.
  • Varm ovnen op til 200 grader
  • Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og stil dem til hævning igen med et viskestykke over i 30 min
  • Pensl dem med det sammenpiskede æg og bag dem midt i ovnen i ca 12 – 15 min.
  • Bank på dem i bunden. Lyder bollen hult, er bollen færdigbagt.
  • Bollen smager bedst nybagt, men de kan faktisk godt stadig spises dagen efter uden at være alt for tør som en bolle normalvis bliver.