De her er super gode at have med på farten, fordi du kan spise dem som de er. Lime og marcipan klæ´r hinanden rigtig godt i denne sammenhæng. De kan godt spises dagen efter, men smager naturligvis bedst nybagt. Opbevar dem i en plastpose eller frys dem ned, for det kan de sagtens klare.

Ingredienser:

25 g gær

75 g smør

3 dl mælk

½ tsk fint salt

½ dl rørsukker

1 tsk kardemomme

ca 7 dl speltmel

Fyld:

175 g marcipan

reven skal af 2 øko limefrugter

1,5 spsk limesaft

40 g smør

Desuden:

Æg til pensling

Fremgangsmåde:

  • smuldr gær i en skål
  • smelt smør op i en gryde
  • tilsæt mælken. Når det er blevet fingervarm hældes det ned i skålen til gæren
  • rør rundt indtil gæren er opløst
  • tag 100 g mel og bland det sammen med salt, sukker og kardemomme. Hæld det ned i skålen og bland
  • tilsæt nu så meget mel indtil dejen er smidig. Ælt gerne dejen kort i skålen og derefter på bordet så du har en føling med hvor meget mel der yderligere skal i. Den skal ikke være klistret, men skal kunne slippe skålens kant
  • lad dejen hæve under et klæde i 45 min., eller indtil den er hævet til dobbelt størrelse
  • imens tilbereder du fyldet. Riv marcipan på et rivejern og tilsæt de andre ingredienser. Rør rundt så du har en jævn masse
  • tag dejen ud på et meldrysset bord og rul dejen ud så den har målene 30×70 cm
  • put fyldet i en sprøjtepose eller almindelig frysepose og sprøjt det ud i nogle baner på dejen. Smør det ud med en ske eller spartel
  • rul nu dejen sammen fra den lange side. Skær ud i ca 4 cm tykke skiver
  • stil skiven på højkant og tryk med skaftet af en kniv midt på skiven så den får en fordybning
  • stil dem til efterhævning under et klæde på en beklædt bageplade i 30 min
  • pensl med et sammenpisket æg og bag bollerne midt i ovnen ved 220 grader i ca 9 min
  • køl dem af på bagepladen
  • de kan opbevares i en plastpose men ellers kan de også fryses hvis ikke de skal spises samme dag eller dagen efter.